Geschiedenis van Gyoza-knoedels
Gyoza-knoedels hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude China. Oorspronkelijk heetten ze ‘jiaozi’, wat ‘knoedel’ betekent in het Mandarijn. Volgens de legende werd jiaozi uitgevonden door een man genaamd Zhang Zhongjing, een beroemde Chinese arts die leefde tijdens de Han-dynastie. Op een winter merkte hij dat veel mensen last hadden van bevriezing, dus besloot hij een partij dumplings te maken gevuld met lamsvlees en verwarmende kruiden om hun symptomen te helpen behandelen. De dumplings waren zo populair dat ze tijdens de wintermaanden een hoofdvoedsel werden.
Gyoza-knoedels vonden uiteindelijk hun weg naar Japan, waar ze bekend werden als 'gyoza'. De Japanse versie van gyoza is doorgaans kleiner en dunner dan hun Chinese tegenhangers, en de vulling wordt meestal gemaakt met kool, knoflook en gemalen varkensvlees. Tegenwoordig wordt gyoza over de hele wereld gegeten en zijn er talloze variaties op het gerecht.
Ingrediënten
Om gestoomde gyozaknoedels te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 pond gemalen varkensvlees - 1 kop gehakte kool - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel geraspte gember - 2 groene uien, in dunne plakjes gesneden - 2 eetlepels sojasaus - 1 eetlepel sake - 1 eetlepel sesamolie - 1/4 theelepel zwarte peper - 1 pakje gyozavellen (ongeveer 50) - Water
Voorbereiding
1. Meng in een grote mengkom het gemalen varkensvlees, de gehakte kool, de gehakte knoflook, de geraspte gember, de gesneden groene uien, de sojasaus, de sake, de sesamolie en de zwarte peper. Meng goed totdat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
2. Om de dumplings in elkaar te zetten, plaats je een gyozaverpakking op een schoon, droog oppervlak. Schep ongeveer 1 eetlepel van de varkensvulling in het midden van de verpakking.
3. Dompel uw vinger in een kom met water en maak de randen van de verpakking nat. Vouw de verpakking dubbel en druk de randen tegen elkaar om de dumpling af te dichten. Gebruik uw vingers om plooien langs de bovenrand van de wikkel te maken, waarbij u de plooien stevig aandrukt om ze af te dichten.
4. Herhaal het proces met de overige gyoza-vellen en vulling totdat je alle ingrediënten op hebt.
Koken
Nu je dumplings in elkaar zijn gezet, is het tijd om ze te koken. Stomen is de gezondste en meest authentieke manier om gyozaknoedels te bereiden, en het is ook nog eens heel gemakkelijk om te doen. Hier is hoe:
1. Bekleed een stoommandje met bakpapier of koolbladeren om te voorkomen dat de dumplings blijven plakken.
2. Schik de dumplings in het stoommandje en laat er een beetje ruimte tussen, zodat ze niet aan elkaar plakken.
3. Vul een grote pan met ongeveer 2,5 cm water en breng aan de kook.
4. Plaats het stoommandje op de pan en zorg ervoor dat het water de bodem van het mandje niet raakt. Dek de pan af met een deksel en stoom de dumplings ongeveer 10-12 minuten, of totdat ze gaar zijn en de wikkels doorschijnend zijn.
5. Haal het stoommandje uit de pan en doe de dumplings op een serveerbord.
Serveersuggesties
Gestoomde gyozaknoedels zijn op zichzelf heerlijk, maar nog lekkerder als ze worden geserveerd met een dipsaus. Hier is een eenvoudig recept voor een smakelijke gyoza-dipsaus:
- 1/4 kop sojasaus - 1 eetlepel rijstazijn - 1 theelepel sesamolie - 1 theelepel geraspte gember - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 groene ui, in dunne plakjes gesneden
1. Meng in een kleine kom de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, geraspte gember, gehakte knoflook en gesneden groene ui.
2. Serveer de dipsaus naast de gestoomde gyozaknoedels.
Je kunt gyoza ook serveren met een verscheidenheid aan andere kruiden, zoals chili-olie, ponzu-saus of zelfs mayonaise. En als je een volledige maaltijd wilt maken van je gyozaknoedels, serveer ze dan met rijst of een roerbakgerecht.
Conclusie
Het maken van gestoomde gyozaknoedels is gemakkelijker dan je zou denken, en het is een geweldige manier om te genieten van een gezonde en heerlijke maaltijd vol van smaak. Met deze kookgids heb je alle informatie die je nodig hebt om keer op keer de perfecte gyoza-dumplings te maken. Dus waarom probeer je het niet eens? Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!