ThuisGroentenWortels

Onze gids voor gestoomde wortelen en receptsuggesties

Ben je het beu om dezelfde oude gekookte of geroosterde wortels te eten? Wil je het roer omgooien en iets nieuws proberen? Zoek niet verder dan gestoomde wortels! Ze zijn niet alleen een gezondere optie, maar ze behouden ook meer van hun natuurlijke smaak en voedingsstoffen. In deze handleiding bespreken we alles wat u moet weten over het stomen van wortels, inclusief de voordelen, instructies en receptsuggesties. Of je nu een doorgewinterde kok bent of net begint, bij ons vind je smakelijke opties zoals met honing geglazuurde gestoomde wortelen, gestoomde wortelen met knoflook en kruiden, en zelfs een recept voor wortel- en gembersoep. Bereid je dus voor om wat variatie aan je groentespel toe te voegen met onze gids voor gestoomde wortelen.

Waarom gestoomde wortels eten?

Voordat we ingaan op de instructies en receptsuggesties, bespreken we eerst waarom je überhaupt zou moeten overwegen om je wortels te stomen.

Voedingswaarde

Gestoomde wortelen zijn een geweldige bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, kalium en vezels. In tegenstelling tot gekookte of geroosterde wortelen, die tijdens het kookproces een deel van hun voedingsstoffen kunnen verliezen, helpt stomen om het grootste deel van deze essentiële voedingsstoffen vast te houden. Bovendien zorgt het stomen van wortels ervoor dat ze hun natuurlijke zoetheid en smaak behouden zonder dat er toegevoegde suikers of kruiden nodig zijn.

Gezondheidsvoordelen

Stomen is een van de gezondste manieren om groenten te koken, omdat het helpt de voedingsstoffen en antioxidanten vast te houden die bij andere kookmethoden verloren gaan. Bovendien vereist stomen weinig tot geen toegevoegde vetten of oliën, waardoor het een caloriearme en vetarme kookoptie is.

Veelzijdigheid

Gestoomde wortelen zijn een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten kan worden gebruikt, van salades tot soepen en bijgerechten. Je kunt ze op zichzelf nuttigen als gezond tussendoortje of in combinatie met andere groenten voor een kleurrijk en voedzaam bijgerecht.

Hoe wortels te stomen

Nu je de voordelen van het stomen van wortelen kent, gaan we kijken naar de instructies.

Vereiste uitrusting

Om wortels te stomen heb je een stoommandje of een metalen vergiet nodig dat in een pot met deksel past. Je hebt ook een pan met deksel nodig en een tang of een schuimspaan om de wortels uit de pan te halen zodra ze gaar zijn.

Te volgen stappen

1. Was de wortels, schil ze en snijd ze in hapklare stukjes.

2. Vul de pan met een paar centimeter water en breng het aan de kook.

3. Plaats het stoommandje of vergiet in de pan en zorg ervoor dat deze het water niet raakt.

4. Doe de wortels in het stoommandje of vergiet en dek de pan af met het deksel.

5. Stoom de wortels 5-10 minuten, afhankelijk van hun grootte en gewenste malsheid.

6. Controleer de wortels op gaarheid door een vork of mes in een van de stukken te steken. Als het er gemakkelijk in glijdt, zijn de wortels gaar.

7. Gebruik een tang of een schuimspaan om de wortels uit de pot te halen en over te brengen naar een serveerschaal.

Receptsuggesties

Nu je weet hoe je wortels moet stomen, laten we het zeggendie kennis om te gebruiken met enkele smakelijke receptsuggesties.

Met honing geglazuurde gestoomde wortels

Ingrediënten:

- 1 pond wortels, gewassen en geschild - 1 eetlepel olijfolie - 2 eetlepels honing - Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Stoom de wortels volgens bovenstaande instructies tot ze gaar zijn.

2. Verhit de olijfolie in een aparte pan op middelhoog vuur.

3. Voeg de honing toe aan de pan en roer tot deze is gesmolten en gecombineerd met de olijfolie.

4. Voeg de gestoomde wortels toe aan de pan en schep ze door het honingmengsel tot ze bedekt zijn.

5. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

Knoflook en kruiden gestoomde wortelen

Ingrediënten:

- 1 pond wortelen, gewassen en geschild - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel gehakte verse peterselie - 1 eetlepel gehakte verse tijm - 2 eetlepels olijfolie - Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Stoom de wortels volgens bovenstaande instructies tot ze gaar zijn.

2. Verhit de olijfolie in een aparte pan op middelhoog vuur.

3. Voeg de gehakte knoflook toe aan de pan en bak 1-2 minuten, tot het geurig is.

4. Voeg de gestoomde wortels toe aan de pan en meng ze door het knoflook-olijfoliemengsel.

5. Voeg de gehakte peterselie en tijm toe aan de pan en roer tot de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.

6. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

Wortel- en gembersoep

Ingrediënten:

- 2 eetlepels olijfolie - 1 ui, fijngehakt - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 theelepel gemalen gember - 1 pond wortelen, gewassen en geschild - 4 kopjes groentebouillon - Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.

2. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 2-3 minuten, tot ze zacht is.

3. Voeg de gehakte knoflook en gemalen gember toe aan de pan en bak nog eens 1-2 minuten, tot het geurig is.

4. Voeg de wortels toe aan de pan en roer tot ze bedekt zijn met het uien- en gembermengsel.

5. Giet de groentebouillon in de pan en breng het aan de kook.

6. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten sudderen, tot de wortels gaar zijn.

7. Gebruik een staafmixer of doe de soep in een blender en mix tot een gladde massa.

8. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

Conclusie

Gestoomde wortelen zijn een gezonde, veelzijdige en heerlijke aanvulling op elke maaltijd. Met onze gids voor gestoomde wortelen beschikt u nu over de kennis en receptsuggesties om ze in uw kookroutine op te nemen. Dus de volgende keer dat je zin hebt in wortels, sla dan het koken of braden over en stoom ze in plaats daarvan. Je smaakpapillen (en je lichaam) zullen je dankbaar zijn!

Gestoomde maaltijdideeën voor Wortels
Tonijn Macaroni Salade

Tonijn-macaronisalade is een hoofdgerecht voor 6 personen. Let u op uw lijn? Dit pescotarische recept bevat 961 calorieën , 34 g eiwit en 32 g vet per portie. Voor $ 1,3 per portie dekt dit recept 28% van uw dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. 1 persoon heeft dit recept gemaakt en zou het opnieuw maken. Van voorbereiding tot het bord duurt dit recept ongeveer 45 minuten . Het wordt u aangeboden door Allrecipes. Een mengsel van mayonaise, zout en peper, wortels en een handvol andere ingrediënten is alles wat nodig is om dit recept zo heerlijk te maken. Met een spoonacular score van 71% is dit gerecht behoorlijk goed. Mom's Perfect Macaroni Salad , Loaded Macaroni Salad en Alton Brown's Baked Macaroni and Cheese lijken erg op dit recept.

Kruidenlinzen met spinazie en tomaten

Als je meer glutenvrije, zuivelvrije, lacto-ovo vegetarische en veganistische recepten aan je receptenbox wilt toevoegen, dan zijn kruidenlinzen met spinazie en tomaten misschien een recept dat je moet proberen. Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 14 g eiwit , 8 g vet en in totaal 262 calorieën . Dit recept is voor 4 personen. Voor $ 1,84 per portie dekt dit recept 16% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Ga naar de winkel en haal bladpeterselie, cherrytomaatjes, sjalotten en een paar andere dingen om het vandaag nog te maken. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 50 minuten . Het wordt u aangeboden door Foodnetwork. 9 mensen hebben dit recept gemaakt en zouden het opnieuw maken. Het werkt goed als een redelijk geprijsd hoofdgerecht. Alles bij elkaar genomen, hebben we besloten dat dit recept een lepelacular score van 96% verdient . Deze score is geweldig. Als u dit recept lekker vindt, bekijk dan ook eens de volgende soortgelijke recepten: Heerlijke romige linzen- en kastanjesoep , Linzen met gember, wortels en verse kruiden en Linzen en appels met eikelpompoen .

Soepwortelmunten

Soepwortelmunten zijn misschien wel het hoofdgerecht waar u naar op zoek bent. Dit glutenvrije, zuivelvrije, paleolithische en oerrecept is voor 4 personen en kost $ 1,56 per portie . Eén portie van dit gerecht bevat ongeveer 26 g eiwit , 8 g vet en in totaal 237 calorieën . 1 persoon heeft dit recept gemaakt en zou het zo weer maken. De winter wordt nog specialer met dit recept. Een mengsel van laurierblad, peterselievlokken, ui en een handvol andere ingrediënten is alles wat nodig is om dit recept zo smaakvol te maken. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Van bereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 15 minuten . Alles bij elkaar genomen hebben we besloten dat dit recept een lepelacular score van 80% verdient . Deze score is goed. Als u dit recept lekker vindt, bekijk dan eens deze vergelijkbare recepten: Blenderwortelsoep , Wortel- en koriandersoep en Wortel- en gembersoep .

Cupcakes met worteltopjes

Wortelcupcakes zijn misschien wel het Amerikaanse recept waar je naar op zoek bent. Eén portie van dit gerecht bevat ongeveer 2 gram eiwit , 8 gram vet en in totaal 193 calorieën . Voor 58 cent per portie krijg je een dessert voor 24 personen. Dit recept van Taste of Home vereist wortels, roomkaasglazuur, walnoten en kruidkoekmix. 36 mensen hebben dit recept geprobeerd en vonden het lekker. Van voorbereiding tot het bord duurt dit recept ongeveer 45 minuten . Met een spoonacular score van 59% is dit gerecht behoorlijk goed. Gebruikers die dit recept lekker vonden, vonden ook hartige radicchio- en prosciuttocrostini met zoete, siroopachtige sapa , avocado- en tomatensalade met gegrilde garnalen en aardappelschijfjes met babybrie lekker .

Runderborst gestoofd in rode wijn met mierikswortelsaus en tante Rifka's vliegende schijven

Runderborst gestoofd in rode wijn met mierikswortelsaus en tante Rifka's vliegende schijfjes is een zuivelvrij hoofdgerecht. Dit recept is voor 8 personen. Eén portie bevat 911 calorieën , 58 g eiwit en 48 g vet . Voor $ 5,21 per portie dekt dit recept 36% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Het zal een hit zijn op je Chanoeka- feest. Dit recept is typisch voor de Joodse keuken. Ga naar de winkel en haal kippenbouillon, mierikswortel, matzemeel en een paar andere ingrediënten om het vandaag nog te maken. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 6 uur en 25 minuten . 4 mensen hebben dit recept gemaakt en zouden het opnieuw maken. Het wordt u aangeboden door Foodnetwork. Rekening houdend met alle factoren, verdient dit recept een lepelacular score van 73% , wat solide is. In rode wijn gestoofde runderborst , in rode wijn gestoofd rundvlees en in bier gestoofde runderborst met Ding Dang Good-saus lijken erg op dit recept.

Wentelteefje met gemalen appelmoes

Wentelteefjes met geplette appelmoes zijn misschien een goed recept om je ontbijtreceptenbox mee uit te breiden. Eén portie van dit gerecht bevat ongeveer 9 gram eiwit , 7 gram vet en in totaal 348 calorieën . Dit recept is voor 8 personen. Voor 63 cent per portie dekt dit recept 11% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Het wordt je aangeboden door Taste of Home. 1 persoon vond dit recept heerlijk en bevredigend. Niet veel mensen vonden dit Amerikaanse gerecht echt lekker. Ga naar de winkel en haal melk, gemalen kaneel, bruine suiker en een paar andere dingen om het vandaag te maken. Van bereiding tot bord duurt dit recept ongeveer 35 minuten . Het is een goede optie als je een lacto-ovo vegetarisch dieet volgt. Als je alle factoren in aanmerking neemt, verdient dit recept een spoonacular score van 42% , wat behoorlijk goed is. Als je dit recept lekker vindt, bekijk dan ook eens deze vergelijkbare recepten: Geplette linzensoep , Heilbot met bruine boter van Laura Calder, Geplette kikkererwten met olijven en geroosterde komijnwortels en Wentelteefjes gevuld met spek, appel en pecannoten .

Lentelamstoofpot

Lentelamstoofpot is een zuivelvrij recept voor 8 porties. Dit hoofdgerecht bevat 941 calorieën , 70 g eiwit en 35 g vet per portie. Voor $ 5,84 per portie dekt dit recept 62% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Het wordt je aangeboden door Foodnetwork. Een paar mensen hebben dit recept gemaakt, en 29 zouden zeggen dat het perfect was. Het is perfect voor Pasen . Als je gladde Dijonmosterd, wortels, koolzaadolie en een paar andere ingrediënten bij de hand hebt, kun je het maken. Van voorbereiding tot opdienen duurt dit recept ongeveer 2 uur en 25 minuten . Over het algemeen verdient dit recept een super spoonacular score van 97% . Als je dit recept lekker vindt, vind je misschien ook recepten zoals Lams- en champignonstoofpot , Lamstajinestoofpot enHet geheim van de beste Instant Pot Lamsstoofpot ooit leuk.

Gouden wortelbroodjes

Golden Carrot Buns is een brood voor 48 personen. Voor 9 cent per portie dekt dit recept 5% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Let je op je lijn? Dit zuivelvrije en lacto-ovo vegetarische recept bevat 104 calorieën , 3 g eiwit en 1 g vet per portie. Dit recept van Taste of Home heeft 35 fans. Als je actieve gist, wortels, plantaardige olie en een paar andere ingrediënten bij de hand hebt, kun je het maken. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 55 minuten . Over het algemeen verdient dit recept een solide spoonacular score van 47% . Als je dit recept lekker vindt, vind je misschien ook recepten leuk zoals Golden Chickpeas With Cilantro, Garlic, Sun-Dried Tomatoes and Goat Cheese , Golden Cream Of Mushroom Soup With Crispy Shallots & Creme Fraiche en Golden Oreo Peanut Butter Blondies .

Rozijnenkoolsla

Je kunt nooit genoeg bijgerechtrecepten hebben, dus probeer rozijnenkoolsla eens. Dit recept is goed voor 4 porties met 278 calorieën , 2 g eiwit en 21 g vet per portie. Voor 42 cent per portie dekt dit recept 11% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. 1 persoon was blij dat hij/zij dit recept had geprobeerd. Een mengsel van gouden rozijnen, wortels, honing en een handvol andere ingrediënten is alles wat nodig is om dit recept zo smaakvol te maken. Je kunt er op elk moment van genieten, maar het is vooral lekker voor 4 juli . Het is een goede optie als je een glutenvrij, zuivelvrij en lacto-ovo vegetarisch dieet volgt. Het wordt je aangeboden door Taste of Home. Van bereiding tot opdienen duurt dit recept ongeveer 10 minuten . Rekening houdend met alle factoren, verdient dit recept een lepelacular score van 48% , wat solide is. Indiase koolsla , Aziatische koolsla met gebakken zalm en koriander-limoenkoolsla lijken erg op dit recept.

Perfecte jus

Perfect Gravy is misschien wel de saus waar je naar op zoek bent. Dit recept is voor 48 personen en kost 22 cent per portie. Eén portie van dit gerecht bevat ongeveer 1 g eiwit , 3 g vet en in totaal 47 calorieën . Als je laurierblad, peper, wortels en een paar andere ingrediënten bij de hand hebt, kun je het maken. 1 persoon heeft dit recept geprobeerd en vond het lekker. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 1 uur en 45 minuten . Over het algemeen verdient dit recept een zeer slechte (maar nog steeds te verbeteren) spoonacular score van 0% . Vergelijkbare recepten zijn onder andere Mom's Perfect Macaroni Salad , Perfect Chicken Soup en Perfect Granola .

Video's voor het maken van verschillende gestoomde gerechten in Wortels-stijl
Wortelen stomenLeer hoe je wortels kunt stomen met deze gids van wikiHow: Volg onze sociale media ...
Wortelen stomenBekijk de Liver Shot van Bas Rutten op MMA Surge: ...
Wortelen stomen zonder een stoomboot | Snel, gemakkelijk, behulpzaam, geen gedoeBekijk JENNIFER MAC's CUISINE + DETOX + BEAUTY geheimen op Wortelen stomen ...
HONING KNOFLOOKBOTER GEROOSTERDE WORTELENGeroosterde wortels met honing-knoflookboter zijn het beste bijgerecht om toe te voegen aan je eettafel! Boterachtige, malse wortelen geroosterd met de beste ...
Wortelen Vichy🥕Een klassieke Franse methode om wortels op het fornuis in één pan te koken. De wortels koken in water en boter tot de vloeistof al het vocht heeft...
Tips en trucs voor gestoomde maaltijden in Wortels
Aanvullende menu-ideeën met betrekking tot gestoomd Wortels eten